Ginseng

Alle Soorten ginseng

Onder de naam ginseng worden veel verschillende wortel-extracten aangeboden. Bijna alle ginseng-preparaten zijn gemaakt van gecultiveerde ginseng. De wilde ginseng is zeer zeldzaam.

De naam panax ginseng is afkomstig van de Chinese naam Ren Shen (Jen shen), het betekent allesgenezer. De term panacea (geneesmiddel voor alles) is afkomstig van panax.

Ginseng is een adaptogeen.

“To adept” aanpassen, de mate waarin iemand zich kan aanpassen aan veranderende omstadindheden. Deze term komt ook voor in de wijsheid; Survival of the fittest to adept. De soort die het best in staat is zich aan te passen aan veranderende omstandigheden overleeft. Ginseng ondersteunt de mate waarin mensen zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden zoals de gezondheid maar ook stress. Een sterker aanpassingsvermogen. Adaptogenen herstellen de balans (harmonie of homeostase) in de mens. Het effect van ginseng verschilt daarom per individu.

Paddenstoelen met adaptogene werking

Verschillende paddenstoelen hebben ook een effect vergelijkbaar met ginseng; Maitake, Shiitake en Reishi. Deze drie gecombineerd worden ook gebruikt in de Juvo maaltijdvervanger.


Herkomst ginseng

Ginseng kent op basis van het land van herkomst 3 belangrijke soorten.

► Amerikaanse ginseng – Panax quinquefolius

► Aziatische ginseng – Panax Ginseng. In China, Japan en Korea wordt panax ginseng geteeld.

► Russische ginseng – Siberische ginseng – Eleutherococcus senticosus is een “verre neef” van de panax ginseng.


Uit andere landen komen ook ginseng produkten. Soms wordt er Panax ginseng geteeld maar ook zijn er adaptogene wortels van andere planten die effecten hebben die lijken op ginseng; Maca uit Peru en de Braziliaanse ginseng (Pfaffia Paniculata). De Braziliaanse ginseng heet in Zuid-Amerika ook “para toda” een middel voor alles. Uit India komt de Ashwaganda (Withania Somnifera) ook een adaptogene wortel.


Ginseng soorten uit China

In China groeit nog een adaptogene wortel; de Chinese ginseng - Angelica sinenses (Engelwortel) - Dong Qai. Dit wordt ookwel vrouwen-ginseng genoemd om de gynaecoligische eigenschappen.

Panax Notoginseng (pseudo ginseng) is een subsoort van de panax en komt ook uit China. Deze soort bevat ook ginsenoisiden en kan nog in het wild gevonden worden.

In Nederland groeit het Windeklokje, Dang shen in het Chinees, ook een adaptogene plant. In Nederland wordt ook ginseng verbouwd in Limburg


Conservering van Ginseng – 4 kleuren

De verse ginsengwortel heeft een hout-achtige geel-bruine kleur. Na het oogsten wordt de wortel geschild en in de zon gedroogd. Het nadeel van deze conservering is dat de enzymen actief worden, het is geen raw product meer. Verse wortels kunnen ook in olie of alcohol worden geconserveerd of er wordt direct een extract gemaakt met water.

De gedroogde wortel is iets lichter, wit-geel. Als de wortel na het oogsten en schillen 8 tot 10 uur wordt gestoomd wordt de ginseng rood. Als het stoom- en droog-proces 9 keer wordt herhaald onstaat de zwarte ginseng. Met deze bewerkingen ontstaan niet alleen meer soorten ginsenosiden ook de concentratie neemt toe.

alle soorten ginseng

Ginsenosiden

De werkzame bestanddelen in Aziatische en Amerikaanse ginseng heten ginsenoiden. De actieve stoffen in de Siberische ginsegn heten eleuterosiden. Witte ginseng bevat 24 soorten ginsenoiden, rode ginseng bevat 32 soorten ginsenosiden en zwarte ginseng bevat 40 verschillende soorten ginsenosiden.

Ginlac gebruikt in de ginseng-koffie Koreaanse rode panax ginseng, minimaal 6 jaar oud..

Soort Ginseng

Fysieke prestatie

Sexuele
prestatie

Anti-oxidant

Ontsteking remmend

Zenuw beschermend

Toxisch / giftig

Amerikaanse ginseng

Ja

nee

Ja

Ja

nee

nee

Koreaanse ginseng

Ja

Ja

Ja

Ja

nee

Nee

Russische ginseng

Ja

nee

Ja

nee

nee

nee

Indiaase ginseng

nee

nee

Ja

Ja

Ja

nee

Braziliaanse ginseng

Ja

Ja

Ja

nee

Ja

Ja

Effecten van de Aziatische ginseng

De panax ginseng (Korea), en dan vooral de rode variant heeft een hoge concentratie aan fytonutriënten en vele bioactieve componenten. Naast de verschillende ginsenosiden ook vitaminen, flavonoiden, mineralen, polysachariden en peptidoglycanen.
Aziatische ginseng heeft preventieve en curatieve eigenschappen. De bekendste effecten zijn; geestelijke-, fysieke- en sexuele energie, vitaliteit, focus.

Ruim 8000 wetenschappelijk publicaties over de werking van ginseng zijn te vinden op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ginseng

Kijk op you tube naar een ginseng-expert die in 7 minuten de verschillen toelicht;Bestel hier je ginsengkoffie

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

per pagina