Maaltijdvervangers 15 tips

Welke Maaltijdvervanger is het beste: 15 tips

Maaltijdvervanger, shake of drink
Maaltijdvervangers avondeten
Maaltijdvervanger ontbijt
Maaltijdvervanger voor brood
Maaltidvervangers diabetes type 2
Maaltijdvervanger eiwitshake
Maaltijdvervanger fitness en krachttraining
Maaltijdvervanger gezond
Maaltijdvervanger honger
Maaltijdvervanger lactosevrij
Vegan maaltijdvervanger
Maaltijdvervanger poeder
Afvallen met maaltijdvervangers
Maaltijdvervanger kopen
Biologische maaltijdvervanger

Maaltijdvervangers worden gebruikt om;

  • 1. af te vallen
  • 2. om gemakkelijk te eten
  • 3. om tekorten aan te vullen.

Maaltijdvervanger, Shake of drink

De begrippen maaltijdvervanger en maaltijdshake worden vaak verward. Beiden kun je gebruiken als ontbijt, lunch, diner of tussendoor. Een “drink” gemaakt van een poeder is meestal als tussendoor of als aanvulling. Grootste verschil onderling is naast de samenstelling, de hoeveelheid poeder; een drink als voedingssupplement bevat meestal 5 – 10 gram, een shake voor tussendoor 20 – 30 gram en een maaltijd varieert van 40 tot 150 gram. Belangrijk; een dubbele shake is geen maaltijd. Per dosering (per shake) zijn er vaak vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Met een dubbele shake zit je dan al op 2/3 van de ADH.

Juvo superfood is een supplement, de juvo original em slim hebben een doseringsschepje van 20 gram. Je kiest zelf of je een maaltijdcomponent van 20 gram maakt, een shake van 20-40 gram of een complete maaltijd met 40 gram. “Grote mensen” hebben aan het begin soms 60 gram nodig (3 schepjes).


superfood juvo

 

Maaltijdvervangers avondeten

Voor de meeste mensen is het diner de zwaarste maaltijd. Waar er vroeger nog wel eens warm werd geluncht, vooral na fysieke arbeid, is de derde maaltijd het rijkst aan calorieën. Gemiddeld is een diner 1500 calorieën. In restaurants is de stelregel dat een menu ongeveer 600 gram moet wegen. Een drie-gangen diner is dan al snel 2500 calorieën. Om het diner te vervangen door een maaltijdvervanger kan, maar voorkomen moet worden dat er ’s avonds laat weer trek ontstaat en er teveel gecompenseerd wordt met snacken en snoepen.

1 Aanpak is om ’s avonds complexe koolhydraten te eten, die houden de bloedsuikerspiegel langer op peil. Een tweede methode is om ’s avonds een maaltijdvervanger als maaltijdcomponent te gebruiken. Dus groente en vis ernaast eten. Of, beginnen met een soep, dan een maaltijdvervanger en eventueel zuivel of fruit (na een half uur) als dessert.

 

Maaltijdvervanger ontbijt

Ongeveer 25% van Nederland gaat de deur uit zonder ontbijt. Er zijn verschillende visies of dit nu gezond is of niet. In principe kun je op je eigen lijf vertrouwen, heb je ’s morgen om 8 uur geen honger maar om 11 uur wel, verplaats dan je ontbijt. Maar 3 maaltijden per dag is belangrijk.

3 maal daags eten of 6-8 keer per dag keer grazen? Je lichaam is continu bezig allerlei processen te laten plaatsvinden waarvoor energie nodig is. In je slaap wordt er gerust en opgeruimd. Zo lang je dus wakker bent en bezig bent is er energie nodig. Die energie mag gedurende de dag worden geconsumeerd in minimaal 3 maaltijden. Als het spijsverteringssysteem de hele dag kleine beetjes te verwerken krijgt is er geen rust voor die organen. De maag leegt zich naar de darmen als er een bepaald volume is bereikt. Dus kleine maaltijdtjes blijven langer in de maag.

Mensen die grazen leven volgens een bepaalde gezondsheidsvisie waarbij ook het beruchte flesje water hoort. Dat geeft volume voor de maaglediging. Een gezonde levensstijl is de beste optie of dat nu met 3 of 6 eetmomenten is. Een maaltijdvervanger die alle voedingsstoffen (vezels, koolhydraten, proteïnen) bevat is gemaakt om in 3 keer het lichaam te voeden. Als je kiest voor grazen deel dit dan op naar 2, 4 of 6 keer een halve maaltijd. Gebruik dan 20 gram op 300-400 ml vloeistof.

juvo maaltijdvervanger als ontbijt

 

Maaltijdvervanger voor brood

Brood heeft en imago-probleem. In toenemende mate ontstaat er een gluten intolerantie en wordt brood gemeden. Hierdoor ontstaat tevens het risico op een jodiumtekort en op een tekort aan voedingsvezels. Een broodmaaltijd vervangen door een eiwitrijke shake is een groot verschil; van voldoende koolhydraten naar teveel eiwitten. Koolhydraten geven het lichaam energie, eiwitten zijn bouwstoffen die alleen in geval van “te weinig koolhydraten” worden omgezet tot energie. Je lichaam maakt van die eiwitten weer glucose namelijk. Let op; brood is volkorenbrood, met veel vezels. Witbrood is vooral snelle koolhdraten (suikers).

Wil je brood vermijden compenseer dan door meer groente en fruit te eten voor vezels en complexe koolhydraten.

maaltijdvervanger voor brood

 

Maaltijdvervangers diabetes type 2

Diabetes type 2 is veroorzaakt door een verkeerde levensstijl en leidt bijna altijd tot overgewicht. Afvallen is de eerste stap om de diabetes aan te pakken. Het lichaam is minder gevoelig geworden voor insuline dus er blijft teveel glucose in de bloedbaan wat kan leiden tot verschillende verstoringen en kwalen. O.a teveel glucose in het speeksel. Als een diabeticus type 2 wil afvallen met maaltijdvervangers is het eerste doel gewichtsverlies. Maar daarna is een duurzame verandering van de lifestyle nodig anders is de persoon snel weer terug bij af.

Afvallen moet zonder het elimineren van macro-nutriënten. Dus geen proteïnen-dieet en de hele dag in ketose. Door het compleet vermijden van koolhydraten raakt de glucosehuishouding verder uit balans. Zodra het dieet stopt vliegen de kilo’s er weer aan. Een maaltijdvervanger met alle macronutriënten, dus inclusief complexe koolhydraten is succesvoller. Complexe koolhydraten hebben een lage glycemische index en geven langer energie, het voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel.

 

Maaltijdvervanger eiwitshake

De eitwitshake is volgens de wet geen “complete maaltijdvervanger” maar vult en voedt wel. Met verstand gebruikt is dit een prima manier. Gebruik een eiwitshake niet om 3 maaltijden per dag te vervangen. In Nederland komt een proteïnen-tekort nauwelijks voor. Er zijn wel groepen met een verhoogde behoefte; (top)sporters, senioren en tijdens herstel na een operatie. Het advies is om per kilo lichaamsgewicht 0,8 gram proteïnen te eten. Net zoals bij gewone voeding, het gaat om variatie, ook bij het kiezen van eiwit-bronnen.

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Er zijn 3 soorten; essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. Er zijn 10 essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken en die uit voeding moeten komen. Een complete proteïnen-shake bevat minimaal alle essentiële aminozuren in een goede verhouding en hoeveelheid.

Eiwitten zijn bedoeld als bouwstof voor je lichaam en niet als energiebron. Eiwitten worden als energie ingezet als er te weinig glucose of vet aanwezig is. Proteïnen hebben enzymen en koolhydraten nodig om goed verteerd te worden. Een eiwit-shake zonder koolhydraten verteerd moeilijker.

 

Maaltijdvervanger fitness en krachttraining

Bij krachttraining heeft het lichaam behoefte aan meer proteïnen om de schade aan de spieren te herstellen en om spieren te laten groeien. Let wel, zonder training hebben proteïnen geen zin voor spieropbouw. Fitness, als meer recreatieve vorm van sport; maaltijdvervangers voor of na het sporten met een hogere dosering proteïnen en complexe koolhydraten. Probeer de maaltijdvervanger niet als extra maaltijd in te zetten. Voor gewichtsbeheersing is het sporten, het verbranden, van 400 kcal voldoende, daarna ontstaat een extra trek (honger) en compenseert het lichaam de verbrande calorieën door je meer te laten eten.

maaltijdvervanger fitness krachttraining

 

Maaltijdvervanger gezond

Gezond betekent compleet. In principe moet een maaltijdvervanger alles bevatten om, in theorie, op te kunnen leven. Verstandig toegepast en met formules die compleet zijn stellen wij dat maaltijdvervangers gezond zijn. Echter; vers, kleurrijk en plantaardig eten is altijd beter, daar kan niets tegenop.
Maaltijdvervanger honger

Een maaltijdvervanger heeft minder calorieën, afhankelijk van de vloeistof waarmee je het poeder aanmaakt. Water of volle melk scheelt veel namelijk 250 kcal. Ben je gewend aan grote porties, dan vult een maaltijdvervanger niet. Probeer een extra glas water (400 ml.) bij je maaltijd te drinken als vulling. Gebruik verse groente extra.

Voor de meeste mensen is er een gewenningsperiode die enkele dagen kan duren.

 

Plantaardige maaltijdvervanger lactosevrij

De meeste maaltijdvervangers bevatten melk-suiker of wei en daarmee zijn zij niet lactosevrij. Juvo bevat geen lactose. Maaltijdvervanger zonder suiker / zonder lactose / zonder soja Bijna alle shakes die in Nederland worden aangeboden bevatten suiker. Maar niet alle suiker is suiker! De wet bepaalt dat een maaltijd een minimum aan calorieën moet bevatten. Suiker is dan goedkoop en levert 4 calorieën per gram. Suiker tref je op het etiket apart aan onder het kopje Koolhydraten. Je lichaam gebruik glucose als energie. Glucose wordt gemaakt uit koolhydraten en als die er te weinig zijn wordt er vet verbrandt.

De suikers in maaltijdvervangers tref je op de ingrediënten lijst aan met verschillende namen waarbij alles wat eindigt op “ose” een suiker is. Soms toegevoegd om de smaak te verbeteren en soms voor de energie. Niet elke koolhydraat is slecht! Als voorbeeld oplosbare vezels worden ook bij de koolhydraten opgeteld. Sommige koolhydraten zij aan elkaar gebonden in de vorm van complexe koolhydraten. Deze zogenaamde complexe koolhydraten zijn moeilijk te verteren, breken langzamer af en geven dus over een langere periode hun energie aan het lichaam. Check dus altijd op snelle suikers of langzame suikers. Een lage glycemische index is een mate van complexheid van de koolhydraten. Lager is beter.

Een tweede goedkope voedingsstof is eiwit. Bijvoorbeeld melkpoeder (lactose) inderdaad dat eindigt op ose en is ook bekend als melk-suiker. Maar de meest eiwitten in maaltijdvervangers zijn afkomstig uit wei. De wei-proteïnen. Wei is een rest-produkt van het kaasmaken. Deze waterige vloeistof bevat eiwitten uit melk en als het water is verwijderd houd je wei-eiwit over. Ben je overgevoelig of zelfs allergisch voor melk (zuivel) dan moet je ook geen wei-proteïnen gebruiken. Naast melk is soja wereldwijd een belangrijke bron van proteïnen. Het gevaar dat sommigen toeschrijven aan soja is de genetische modificatie en de hormoonachtige stoffen in soja, de isoflavonen. Deze hormoonachtige stoffen hebben zowel een therapeutisch effect als een oestrogeen-achtige werking. Maar hier is discussie over.

maaltijdvervanger lactosevrij

Vegan maaltijdvervanger

Een maaltijdvervanger met wei is dus niet vegan. Check ook de toegevoegde vitaminen en mineralen en eventueel toegevoegde vetten. De meeste toegevoegde vetten zijn plantaardige oliën maar krill- en visolie komt ook voor.

 

Maaltijdvervanger poeder

Ruim driekwart van de maaltijdvervangers is in poedervorm. Daarnaast worden er ook zogenaamde maaltijdrepen en kant-en-klare maaltijdshakes verkocht. De repen bevatten net als de goedkope poedervarianten veel suiker. Het volume is klein 60 – 125 gram er reep, dat vult nauwelijks en voedt niet voldoende. Kant-en-klare drinkbare shakes in blik, pak of kunstofflesje zijn eigenlijk de poederformules met water en conserveringsmiddelen. Water aan poeder toevoegen verhoogt het risico op bacterie-groei, dus moet er conservering bij. Kies voor een poedervorm, dan moet je zelf water, sap of melk toevoegen, maar je voorkomt de consumptie van conserveringsmiddelen.

 

Afvallen met maaltijdvervangers

Veel mensen, vooral vrouwen gebruiken maaltijdvervangers om af te vallen. “gemakkelijk, laag in de calorieën en je krijgt alles binnen”. De meest populaire vorm is het proteïnen-dieet. Immers, de spijsvertering moet harder weken om die proteïnen om te zetten naar energie, Er worden dus calorieën gebruikt om de eiwitten ter verteren. Dit is een vorm van een eliminatie-dieet, er wordt een groep macro-nutriënten verwijderd.

Eliminatie-dieeten zijn; proteïnen dieet, vet-dieet (Atkins), geen koolhydraten eten etc. Een duurzamere aanpak die het resultaat langer vasthoudft (geen jojo-effect) is door alle macronutriënten in de juiste onderlinge verhouding te gebruiken. Je spijsvertering raakt dan niet uit balans, minder bijwerkingen en een langer blijvend resultaat.

afvallen met maaltijdvervangers

 

Maaltijdvervanger kopen / Maaltijdvervanger online bestellen

In de winkels en online zijn tientallen verschillende maaltijdvervangers te koop. Prijs is nauwelijks een indicatie voor kwaliteit of samenstelling. Wij hebben goedkope poeders tegen zeer hoge prijzen gezien. Helaas het tegenovergestelde nog niet. Ook zijn er verschillende MLM (multi-level-marketing) bedrijven die maaltijden verkopen. Over het algemeen is dit erg duur. Het hele distributie systeem moet betaald worden.

Via de klassieke weg: importeur-winkel-consument zijn de prijzen lager als bij MLM. Het belangrijkste verschil zijn; allergenen, toevoegingen, samenstelling, hoeveelheid ingrediënten en kwaliteitskeurmerken zoals; EKO, BIO, USDA. Ook de ingrediënten die vooral niet gebruikt worden zijn belangrijk; soja, wei, zuivel en suiker.

 

Juvo Biologische maaltijdvervanger

Juvo maaltijdvervangers zijn ontwikkeld om volledig op te kunnen leven. Met andere woorden; deze bevatten alles, de juste ingrediënten, de beste kwaliteit en vooral geen allergenen, geen zuivel, geen wei, geen suiker en geen soja.

juvo maaltijdvervangers en superfood
Lees hier meer over de top tien maaltijdvervangers  in nederland.

Maaltijdvervangers 15 tips