Rosacea

Rosacea

Rosacea behandeling is een aanpak tegen een chronische huidaandoening die meestal zichtbaar is in het centrum van het gezicht. Zichtbaar op de: neus, kaken, kin en voorhoofd. Het is een progressieve aandoening, die verergert na verloop van tijd.

Rosacea 4 soorten

  1. Eyrthematotelangiectatische rosacea, een rood gezicht. 2. Papulopustulaire rosacea, rode puist-achtige vlekken. 3. Phymaeuze rosacea, verdikte huid met inregelmatige bulten en bultjes. 4. Oculaire rosacea, bloedvlekken in de ogen, branderige geirriteerde ogen.

fasen in rosacea

Rosacea begint meestal als de eerste soort (rood gezicht) wat later verergert naar de volgende soort. Rosacea in de ogen komt voor bij de helft van de rosacea-patiënten en kan ook opzichzelf voorkomen.
rosacea

Oorzaken van Rosacea

Rosacea is een overactieve immuun-respons van de bloedvaten in de huid en van de vetklieren in de huid. Het resulteert in hyperactieve huidreacties. De precieze oorzaak is onbekend maar de volgende factoren  spelen een rol in de oorzaak en verergering van rosacea. haarfollikel-mijt, H. pylori-infectie, te weinig maagzuur, disbalans in darmflora, leaky gut, lever-disfunctie, ontstekingen, immuun-systeem verstoringen, vezel-tekort, overmatig zon, weersinvloeden, genetische aanleg, stress. Er is een link tussen rosacea en H. pylori bacterie (veroorzaker van maagzweer). De aanwezigheid van deze bacterie moet worden uitgesloten danwel worden behandeld. Te weinig maagzuur speelt hier een rol. De darmflora speelt ook een rol. Bij rosacea patiënten komt het vaak voor dat de bacteriën uit de dikke darm zich vestigen in de dunne darm. Dit wordt SIBO genoemd, een afkorting voor “small intestinal bacterial overgrowth”. SIBO veroorzaakt ontstekingen in de dunne darm. Als de SIBO wordt behandeld verdwijnt de rosacea. De darmflora die uit balans is (dysbiose) kan leiden tot een leaky gut en een overbelasting van de lever die teveel toxinen moet neutraliseren en afvoeren, via de bloedsomloop en via de huid (zweet). Dit verergert de rosacea. De ontstekingen veroorzaakt door de dysbiose kunnen zich overal in het lichaam manifesteren. Belangrijk bij rosacea is de transit-tijd, de tijd die voeding nodig heeft om verwerkt en uitgescheiden te worden. De transit tijd bij rosacea patiënten moet minder dan 30 uur zijn. Bijvoorbeeld door het consumeren van minimaal 35 gram voedingsvezel per dag eventueel met probiotica. Dit voorkomt re-absorptie van toxinen en afval.

rosacea behandeling

Het vermijden van factoren en triggers zoals zon, extreem weer, stress, zware lichamelijk inspanning, alcohol, hete baden, bepaalde voeding, cosmetica, sommige medicijnen. Medicijnen die voorgeschreven worden; o.a. antibiotica, benzoyl peroxide, vitamine A (creme). Maar ook sunblockers met veel zink (goed voor ontstekingen). Bij vrouwen wordt soms de pil aanbevolen als de opvlammingen in het ritme van de cyclus voorkomen. Ook wordt er gewerkt met lasers op de bloedvaten en chirurgische ingrepen.

Ondersteuning bij rosacea

Dieet; verminder verzadigde vetzuren, verminder koffie, alcohol en nicotine maar ook chocolade en gekruide voeding. Lifestyle; stress speelt altijd een rol.

Suppletie bij rosacea

De eerste 2 weken 4 x 50 miljard probiotica per dag, vervolgens 1 maal daags. Vitamine A 5.000 – 10.000 per dag, bij voorkeur in de vorm van gemengde carotenoïden. Gezonde kleurrijke verse voeding met 2-3 keer per week verse vette wilde vis voor de omega-3. De voeding moet 40 gram voedingsvezel per dag bevatten, eventueel aanvullen met een vezel-complex. Overweeg stress-reductie door oorzaken op te sporen of zorg voor meer ontspanning (sport, yoga, muziek, acupuntuur, hypnose).
Geen producten gevonden voor deze selectie.