Psoriasis

Psoriasis, Een chronische auto-immuun-aandoening.

Kenmerken van psoriasis zijn huidverdikkingen, ontstoken huid, schilferingen, jeuk maar ook gezwollen en stijve gewrichten. Een gezonde huid regenereert zich ongeveer elke 30 dagen. Bij psoriasis verloopt dit proces is een hoger tempo. Bij psoriasis regenereert de opperhuid (dermis) elke 3 – 4 dagen.

Psoriasis is een auto-immuun-ziekte

Dit betekent dat het lichaam haar eigen cellen aanvalt met een over-actieve immuun-respons. Er wordt een overschot aan T-cellen aangetroffen in de huid. T-cellen zijn de witte bloed-cellen die in het lichaam op zoek zijn naar vreemde indringers zoals bacteriën en virussen. Bij psoriasis vallen de T-cellen gezonde huidcellen aan. Dit leidt vervolgens weer tot de aanmaak van nieuwe huidcellen. Psoriasis heeft overeenkomende karakteristieken met de ziekte van Crohn, diabetes, depressies en bepaalde vormen van kanker.

Vormen van psoriasis

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm. Maar psoriasis kan zich ook manifesteren op de nagels, de hoofdhuid, de darmen,  oksels en liezen en zelf het gehele lichaam. Soms gaat psoriasis gepaard aan pijnlijke gewrichten.

Oorzaken van psoriasis

De precieze oorzaak is onbekend. Wel zijn er duidelijk factoren en triggers die een rol spelen in de ontwikkeling van psoriasis; Infecties, gluten-overgevoeligheid, slechte spijsvertering (proteïnen), vergiftiging (overbelasting aan toxinen) in de darmen, leaky gut (lekkende darm-syndroom), lever-disfunctie, te hoge alcohol-consumptie, roken, stress,  overgewicht, bepaalde medicijnen, genetische aanleg.

Verschillende pathogene bacteriën kunnen een opvlamming veroorzaken (vooral bij kinderen). Met anti-biotica kunnen deze pathogenen bestreden worden. Psoriasis-patiënten zijn relatief vaker gevoelig voor gluten. Een gluten-arm-dieet helpt dan. De vertering van proteïnen is soms een probleem en veroorzaakt de psoriasis en extra opvlammingen. Als proteïnen niet goed afgebroken worden en niet worden opgenomen worden de proteïnen(resten) in de dikke darm verteerd. Bij psoriasis patiënten worden vaak hogere waarden van deze afbraakproducten (polyaminen) aangetroffen. Niet alleen de polyaminen maar ook andere toxinen stimuleren een versnelde regeneratie van de huid; candida en toxinen geproduceerd door darmbacteriën. Deze toxinen kunnen een lekkende darm veroorzaken. De conditie van de lever die overbelast is geraakt door teveel toxinen, teveel alcohol of medicijn,  kan volgens sommige natuur-artsen leiden tot uitscheiding van toxinen via de huid, wat weer leidt tot een overmatige immuunreactie in de huid.

Stress verergert psoriasis. De vicieuze cirkel die ontstaat door een verlaagd zelfbeeld (schaamte) leidt weer tot stress.

Behandelingen voor psoriasis

Topische behandelingen; corticosteroïden, vitamine D, anthralin, vitamine A, calcipotriene, salicyl zuur, koolteer, moisturisers en emolients. Andere behandelingen zijn; lichttherapie, zon en laser-therapie. Systemische behandelingen; vitamine A, immuun-onderdrukkers (methorexate en cyclosporine), immuniteits-modulators (injecties).

Psoriasis ondersteuning

Een chronische auto-immuun-ziekte kan niet genezen worden, wel zijn er richtlijnen voor voeding, suppletie en lifestyle die de conditie verbeteren;
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina