Eczeem

Eczeem - Dermatitis

Eczeem is een algemene term die huid-ontstekingen (dermatitis) omschrijft. "Derma" is huid en "titis" geeft aan dat het om ontstekingen gaat. Er zijn verschillende vormen van eczeem, de meest bekende en de meest voorkomende is atopisch eczeem (atopische dermatititis) en seborrhoisch eczeem (seborrhoische dermatitis).

Atopisch eczeem is een chronische huidziekte die leidt tot een jeukende ontstoken huid. Het is het resultaat van een abnormale immuun-respons. Bij twee-derde van patiënten is de atopische eczeem in de kinderjaren begonnen. Vaak geassocieerd met allergische (atopische) ziekten; hooikoorts en asthma. Bij kinderen wordt atopisch eczeem ook kindereczeem genoemd.


eczeem jeuk voeding darmen

In de afgelopen 20 jaar komt atopische eczeem steeds vaker voor. De prevalentie is verdubbeld en soms zelfs verdrievoudigd in Westerse landen! Contact eczeem ontwikkelt zich als een directe reactie op een irritant of een allergeen waar contact mee wordt gemaakt. Er zijn veel allergenen. Vaak is het lastig om te bepalen welk allergeen de reactie veroorzaakt.

Seborrhoisch eczeem is een vorm van huidontsteking  gekemerkt door olie-vet achtige huidschilfers (patches) vaak op de hoofdhuid en het gezicht. In tegenstelling tot andere vormen is hier geen sprake van jeuk.

Oorzaken eczeem

De oorzaken zijn niet altijd bekend maar de volgende factoren spelen een rol in het veroorzaken en verergeren van eczeem;

  • verstoorde immuniteit
  • droge geirriteerde huid,
  • contact met allergenen,
  • overmatig gebruik van anti-biotica,
  • dysbiose (darmflora),
  • leaky gut (lekkende darm syndroom),
  • voedsel-allergiën,
  • gluten-overgevoeligheid,
  • H. pylori infectie, gisten en schimmels, candida, genen.

Bij atopischeczeem is er een combinatie van een verstoring in het immuun-systeem en een verstoring in de opperhuid. Eczeem veroorzaakt door allergenen vertoond soms pas na jaren een reactie. Het overmatig gebruik van antibiotica, speciaal bij baby's en kinderen, kan interfereren met de darmbacteriën (darmflora). Zelfs anti-biotica gebruikt door de moeder tijdens de zwnagerschap kan leiden tot dysbiose (verstoorde darmflora) bij kinderen. Zowel bij dysbiose, voedsel-allergiën (leaky gut syndroom) als bij een gluten-overgevoeligheid wordt het immuun-systeem belast met lichaamsvreemde stoffen die een immuun-reactie (produktie van anti-genen) oproept. Bij ernstige eczeem wordt vaak een overgroei van candida geconstateerd. Een overgroei van de candida kan eczeem veroorzaken en verergeren.

Atopisch eczeem komt vaak voor bij families die ook hooikoorts en asthma hebben. Iemand met eczeem heeft 35% kans op hooikoorts en 30% kans op asthma.

Factoren die eczeem verergeren;

Lang in douchen of in bad, stress, zweten, sigaretten-rook, wol of synthetische materialen, allergenen, bepalade voedingsstoffen.

Wat doet de huisarts bij eczeem?

De huisarts richt zich in eerste instantie op de symptomen; jeuk en ontstekingen met medicijnen (corticosteroïden / prednison, antihistaminica, lichttherapie) en zelfzorg-middelen (cremes).

Wat kan nog meer en als ondersteuning?

Belangrijk bij een alternatieve aanpak is de controle of er sprake is van candida, gluten-overgevoeligheid of een H.pylori-infectie. Aanvullend onderzoek kan in de vorm van ontlastings-onderzoek en een gluten-test.

Start

Start met een complete reiniging (cleanse / detox ) van de organen betrokken bij de spijsvertering; lever, nieren, darmen, huid, longen, bloed en lymfen. Tijdens de cleanse dagelijks een probiotica-complex 50 - 100 miljard actieve bacteriën per dag.

Dagelijkse suppletie tijdens en na de cleanse;

Omega-3 visolie, dagelijks een probiotica-complex 50 miljard actieve bacteriën per dag. Dagelijks plantaardig enzymen + probiotica-complex bij de 2 grootste maaltijden. Het dieet moet 40 gram voedingsvezel per dag leveren.

Ondersteuning om stress te reduceren is bijvoorbeeld; yoga, ademhalings-technieken, massage of muziek-therapie.

Lees hier de laatste blog over eczeem met tips voor voeding die helpt en voeding die je beter kunt vermijden.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina