Yoghurt en vezels verlagen risico op longkanker

Yoghurt, vezels en longkanker, wat heeft dit met elkaar te maken? Een recente analyse onderzocht of het eten van vezels en yoghurt een relatie kan hebben met het risico op longkanker. Geen verrassing: dat is het geval.

Jama onderzoek uit Medical news today

Een recente rapport gepubliceerd in Jama Oncology keek naar de relatie tussen voeding zoals Yoghurt, Vezels en Longkanker. Het onderoeksteam legde haar focus op 2 soorten voeding; prebiotische voeding en probiotische voeding.

Prebiotica zijn stoffen die de groei van darmbacteriën bevorderen. Voedingsvezel zoals je die vindt in fruit, groenten, granen en noten is de primaire bron van vezels. Probiotiche voeding bevat micro-organismen. Een van de meest voorkomende probiotische voeding is yoghurt.

Yoghurt, Vezels, Longkanker
Probiotische voeding met vezels

In de afgelopen jaren hebben: de darmbacteriën, de probiotica en de prebiotica steeds meer aandacht gekregen om hun bijdrage aan de gezondheid. De onderzoekers gaven aan: Studies hebben gerapporteerd over de relaties tussen yoghurt-consumptie of vezel-consumptie en het afnemende risico op verschillende ziekten inclusief metabole ziekten, hart- en vaat-ziekten, darmkanker en voortijdige sterfte.

Rinjo: “De nederlandse voedingsraad adviseert het gebruik van yoghurt om het risico op darmkanker te verlagen. Het voedingscentrum vertaalde dit advies naar “zuivel”. AUB vervang zuivel door yoghurt, drink geen melk.”

De darmen en de longen

Rinjo: "De bacteriën in de darmen staan in verbinding met de bacteriën op de huid, in het borstweefsel van aanstaande moeders, met de hersenen. Er komt steeds meer bewijs dat de darmbacteriën ook op een bepaalde manier in relatie staan tot de longen."

Voorbeeld; in een recente studie werd aangetoond dat bacteriën uit de darmen een rol spelen bij longontsteking,. De auteurs van de studie lieten zien dat metabolieten van bacteriën (uitscheidingsprodukten) zoals korte-keten-vetzuren de ontsteking in de longen onderdrukken. Andere studies laten relaties zien tussen het consumeren van voedingsvezels en het verbeteren van de longfunctie. Alhoewel er steeds sterker bewijs wordt gevonden schrijven de auteurs van de nieuwe studie dat een direct bewijs (oorzaak – gevolg) tussen vezels en longkanker schaars is. Er zijn weinig studies naar de relatie tussen yoghurt en de gezondheid van de longen.

Om dit duiderlijker te krijgen analyseerden de onderzoekers data van meer dan 1,4 miljoen mensen uot de USA, Europa en Azië. De onderzoekers keken naar informatie over het dieet van de deelnemers. Op basis van het dieet werd berekend hoeveel yoghurt en hoeveel voedingsvezels er werd gegeten. Ook keken zij naar andere factoren die een rol spelen bij longkanker inclusief leeftijd, ras, opleidingsniveau, overgewicht en roken.

Longkanker risico verlagen

Het onderzoek duurde 8,5 jaar en gedurende die periode waren er 18.882 deelnemers die longkanker kregen. De onderzoekers concludeerden dat er een tegengestelde relatie is tussen de hoeveelheid geconsumeerde yoghurt en vezels en het risico op longkanker. Mensen die het meeste vezels aten hadden een 17% lager risico op het ontwikkelen van longkanker in vergelijking met de mensen die het minste vezels aten. Mensen die het meeste yoghurt aten hadden een 19% lager risico op het ontwikkelen van longkanker in vergelijking met de mensen die het minste yoghurt aten. Zelfs deelnemers die slechts een klein beetje yoghurt aten hadden al een 15% lager risico op het ontwikkelen van longkanker dan de mensen die geen yoghurt aten.

Het risicobeperkende effect van yoghurt en vezels is nog groter bij mensen die stevig alcohol drinken in relatie tot de niet-drinkers. Rinjo: “darmbacteriën houden niet van alcohol, het verandert de samenstelling van de darmflora”. De deelnemers die de grootste hoeveelheid yoghurt + vezels consumeerden hadden een 33% lager risico op longkanker, weer in relatie tot de groep die het minste yoghurt en vezels at. Het risico op longkanker is 1 op de 100.000.

Conclusie van de onderzoekers: onze bevindingen suggerern dat de gezondheidseffecten van yoghurt en vezels niet alleen bijdraagt aan de risico-verlaging op longkanker maar dat dit een toevoeging is aan al de andere goede eigenschappen van yoghurt en vezels op hart- en vaat-ziekten en darmkanker.

De oorzaak van de risico-verlagende werking kan gebaseerd worden op de theorie van de prebiotische en probiotische eigenschappen die onafhankelijk en in synergie met elkaar de darmflora (microbioom) beïnvloeden.

Opmerkingen bij de studie

De goede uitslag is mooi, maar er zijn ook beperkingen. De onderzoekers hadden geen inzicht in de bron van de vezels. Was het graan, fruit of groenten. Ook weten de onderzoekers niet welk type yoghurt is gebruikt, noch welke bacterie-stammen de yoghurt bevat en of de yoghurt suiker bevat of niet. Groot onderzoek naar de rol van voeding en chronische ziekten is altijd moeilijk! De relatie tussen darmgezondheid en longgezondheid wordt steeds duidelijker maar er is echt meer onderzoek nodig!

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326798.php
By Tim Newman, Fact checked by Jasmin Collier,
vertaling en commentaar Rinjo Israels.
Photo by Alexander Mils from Pexels
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Ook de Margriet besteedt aandacht aan dit onderzoek, hier vind je hun artikel.